Přeskočit na obsah

Sebeobrana pro průvodčí ve vlaku + VIDEO

Foto z vlaku

V únoru jsem měl skvělou příležitost vést školení sebeobrany pro průvodčí ve vlaku společně s Mariem Tachecím v rámci našeho projektu Violence Management.

Cílem bylo naučit průvodčí, jak efektivně komunikovat a řešit konflikty tak, aby se snížilo riziko jejich eskalace do fyzického napadení, a pochopit jednoduché principy, jak reagovat, když fyzický útok nelze odvrátit.

Jízda ve vlaku s sebou nese mnohá specifika, jako jsou omezený pohyb a obtížný únik z konfliktní situace. Navíc, v případě potřeby policejního zásahu, může být problematické, že policie může dorazit až na jedné z dalších zastávek, což komplikuje rychlé řešení situace.

Průvodčí navíc často čelí mnohem silnějšímu agresorovi, případně přesile, a bohužel dnes nejsou vyjímkou ani útoky se zbraněmi.

Video a zpětná vazba

Moc bych Vám chtěla poděkovat za možnost účastnit se kurzu sebeobrany. Snad můžu mluvit za všechny, když řeknu, že jsme z toho byli unesený. Moc se mi líbilo, jak nám pánové ukázali, že se dokáže ubránit každý bez ohledu na výšku, váhu, či fyzickou sílu. A také to, ze nejlepší obrana je ta, když se do fyzického konfliktu nedostaneme vůbec.
Ovšem nejvíc nadšena jsem byla z toho, když každému zvlášť pánové připravili scénku z běžného konfliktu na vlaku a bylo na nás – na jednotlivcích ji vyřešit. Poté nám dali zpětnou vazbu, abysme věděli, co děláme správně a v čem naopak plaveme.
Ještě jednou moc děkuji a držím palce, aby se to minimálně takhle dobře povedlo i u dalších kolegů.